Placuszki z cukinią i boczkiem

Placuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe!

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:

700 g cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
150 g boczku wędzonego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na 15 minut, aż puści sok.

Cebulę posiekać, a boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebulę oraz boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek wytopi.

Cukinię odcedzić, odciskając wodę. Dodać mąkę, jajka oraz boczek z cebulkę. Całość wymieszać. Masę doprawić solą oraz pieprzem.

Na rozgrzanym oleju za pomocą łyżki uformować niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Krok po kroku:

 

Jak Wam się podoba przepis? Chcecie więcej takich szybkich pomysłów na obiad? Czekam na Wasze komentarze 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *