Pomidorowy sos do pizzy

Klasyczny, gęsty sos pomidorowy.


071 Pomidorowy sos do pizzy [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości

Składniki:

500 g pomidorów (3-4 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczkę soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
oregano (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i  dodać do cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut).

Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty.

Doprawić ulubionymi ziołami.

Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.

Krok po kroku:

1. Posiekać cebulkę

1. Posiekać cebulkę

2. Podsmażyć cebulkę

2. Podsmażyć cebulkę

3. Pokroić pomidory

3. Pokroić pomidory

4. Dodać pokrojone pomidory do cebulki i doprawić solą i pieprzem

4. Dodać pokrojone pomidory do cebulki i doprawić solą i pieprzem

5. Dusić wszystko na małym ogniu

5. Dusić wszystko na małym ogniu

6. Dodać ulubionych ziół

6. Dodać ulubionych ziół

7. Zmiksować większe kawałki pomidora

7. Zmiksować większe kawałki pomidora

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.