Sałatka z panierowanym kurczakiem i serem camembert

Ta sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych.
Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o smak, bardziej o zapach i wygląd. Teraz nie jestem smakoszem serów z pleśnią, ale odpowiednio przyrządzone bardzo mi smakują 🙂
W tej sałatce panierowane kawałki mięsa i sera camembert na ciepło smakują mi bardzo. Polecam 🙂

sałatka

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 3 – 4

Składniki:

250 g fileta kurczaka lub indyka
200 g sera camembert
1 paczka mixu sałat
3 – 4 łyżki słonecznika łuskanego
1 – 2 opakowania panierki klasycznej Kamis (po 90 g)
1 jajko
½ szklanki mleka lub wody
olej do smażenia

Sos winegret:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z białego winogrona
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Mięso i ser pokroić na małe kawałki. Opanierować w roztrzepanym jajku z mlekiem i gotowej panierce. Usmażyć.

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni przez 2 minuty.

Na talerz wyłożyć sałatę, kawałki panierowanego mięsa i sera. Polać całość sosem i posypać prażonym słonecznikiem.

Smacznego.

Krok po kroku:

1. Pokroić mięso i se

2. Opanierować mięso i ser

3. Usmażyć kurczaka i ser

4. Zrobić sos

5. Uprażyć słonecznik

6. wyłożyć sałatę

7. Ułożyć kurczaka i ser, posypać słonecznikiem i polać sosem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *