Tartaletki z gruszką i serem pleśniowym

Tartaletki na cieście francuskiem z gruszką, serem pleśniowym i cebulą to słodko – słona przekąska na letnie wieczory 🙂

Tartaletki z gruszka i serem plesniowym KuchniaWeDwoje.pl 1

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 8 sztuk

Składniki:

250 – 300 g ciasta francuskiego
2 gruszki
130 g sera pleśniowego
1 czerwona cebula
1 łyżka masła
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
żółtko (do posmarowania)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na maśle i doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą część pokroić na mniejsze kawałki (forma dowolna, może być kostka, plastry).

Ciasto francuskie rozwinąć przełożyć na formę i pokroić na 8 kawałków (około 12 cm na 14 cm). Wysmarować roztrzepanym żółtkiem.

Na każdy kawałek ciasta wyłożyć krążki cebuli, pokruszony ser i gruszki.

Piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.

Ps. Można zawinąć brzegi ciasta do środka, aby się nie posklejały podczas pieczenia.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulkę

2. Pokroić ciasto francuskie i posmarować żółtkiem

3. Pokroić gruszkę

4. Wyłożyć wszystkie składniki na ciasto

5. Upiec

Pobierz wersję do druku:                                           

298 Tartaletki z gruszka i serem plesniowym KuchniaWeDwoje.pl 2

298 Tartaletki z gruszka i serem plesniowym KuchniaWeDwoje.pl 3

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Tartaletki z gruszką i serem pleśniowym | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz