Tort jabłkowy

Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową.

  Czas wykonania: 2 h (+ 3 godziny oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 kawałków

Składniki:

Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki cukru (40 g)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
100 g margaryny

Biszkopt:
5 jajek
125 g mąki pszennej (niecała ½ szklanki)
125 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
200 g masła

Masa jabłkowa:
700 g jabłek
3 – 4 łyżki dżemu z dyni (Przepis) (można użyć konfitury morelowej)

Dodatkowo:
3 łyżki dżemu z dyni (Przepis)
50 g płatków migdałowych lub innych posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić (najlepiej przygotować dzień wcześniej).  Masło wyjąć z lodówki 2 – 3 h wcześniej, aby miało temperaturę pokojową.

Kruche ciasto:

Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką.  Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto po upieczeniu ściągnąć z papieru do pieczenia i wystudzić.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać po jednym żółtku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać na tortownicę (forma o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35 minut w 170 stopniach (do tzn. suchego patyczka). Po upieczeniu zdjąć papier, ciasto wystudzić i przekroić na 3 cienkie biszkopty.

Masa budyniowa:

Utrzeć masło na krem, dodać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, który powinien mieć taką samą temperaturą jak masło.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski lub garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym.

Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc).

Krok po kroku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *