Zapiekanka brokułowa z makaronem

Brokuły, makaron i ser – szybka zapiekanka na obiad lub kolację. Zapiekanka może być jako danie główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs.

brokuły

  Czas wykonania: 50 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

200 g makaronu (kolanko)
450 g brokułów mrożonych
2 łyżeczki soli

Sos beszamelowy:
3 łyżki mąki
500 ml mleka
200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler)
40 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:
30 g parmezanu (do posypania)
1 łyżkę oliwy

Przygotowanie:

Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie.

Sos beszamelowy:

W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.

Makaron i brokuły odcedzić i wymieszać. Następnie wlać sos i połączyć masę.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przelać całą masę. Po górze posypać startym parmezanem i piec 25 minut w 175 stopniach (5 minut przed końcem przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser).

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron i brokuły

2. Zrobić sos beszamelowy

3. Wymieszać makaron z brokułami

4. Połączyć z sosem

5. Przełożyć do naczynia

6. Posypać serem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *