Żeberka w miodzie

Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi posmakowały, są soczyste i lekko słodkawe.

136-zeberka-w-miodzie-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 2 h (+ 12 h czas marynowania)
  Ilość porcji: 3

Składniki:
850 g żeberek trójkątów

Marynata:
5 łyżek miodu
2 łyżki sosu chilli do mięs Develay
1 cebula
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
worek do pieczenia

Przygotowanie:

Mięso pociąć na mniejsze kawałki.

Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać żeberka.

Marynować mięso najlepiej 12 – 18 godzin (całą noc).

Przełożyć mięso i marynatę do rękawa do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę 20 minut. Po 30 minutach delikatnie przewrócić worek z mięsem na drugą stronę, a 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek do góry i przyrumienić żeberka.

Krok po kroku:

1. Pokroić mięso na mniejsze kawałki

1. Pokroić mięso na mniejsze kawałki

2. Wymieszać składniki na marynatę

2. Wymieszać składniki na marynatę

3. Zamarynować mięso

3. Zamarynować mięso

4. Przełożyć mięso do worka do pieczenia

4. Przełożyć mięso do worka do pieczenia

5. Przedziurawić worek, aby mięso ładnie się zarumieniło

5. Przedziurawić worek, aby mięso ładnie się zarumieniło

Pobierz wersję do druku:

136-zeberka-w-miodzie-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz