Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 1-1,5 l
Składniki:
1 ananas (około 2 kg)
2 cytryny
150 g cukru (2/3 szklanki)
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l)
Przygotowanie:
Do wykonania tej nalewki użyłem dużego (2 kilogramowego) dojrzałego ananasa.
Ananasa należy obrać i pokroić w niewielkie kawałki (2-3 cm). Cytrynę także należy obrać ze skórki pozbywając się możliwie największej ilości białych części i pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać. Gdy ananas puści sok, a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą, spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach ananasa odcedzić, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Owoce koniecznie wykorzystać do zrobienia ciasta.
Link do przepisu żony jak przygotować ciasto: https://kuchniawedwoje.pl/pijok/
Ananasówkę można odstawić na kilka dni, a później zlać ostrożnie do butelek za pomocą wężyka, aby pozbyć się osadu.
Nalewkę odstawić na minimum 2 miesiące.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: