Kolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 🙂 Są pyszne i szybkie w przygotowaniu!
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 10 – 12 sztuk
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
200 g cukinii
200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda)
70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka)
30 g słonecznika łuskanego
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar wody.
Do cukinii dodać posiekane suszone pomidory i pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Całość dokładnie wymieszać. Można dodatkowo posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność.
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika.
Piec w 220 stopniach około 20 minut.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: