Domowa szynka bez wędzenia

Jak uzyskać piękny kolor domowej, wędzonej, soczystej szynki? Jeśli jesteś ciekawy jak w domowych warunkach zrobić szynkę bez wędzenia to zapraszam po przepis!

Czas wykonania: 2h (3 dni oczekiwania)
Ilość porcji: 1-2 kg

Składniki:
1-2 kg surowej szynki
1 opakowanie soli peklowanej (50 g)

 2 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 główka czosnku
sól
3 herbaty Lipton 

Przygotowanie:

Do 1 litra wody wsypać 1 torebkę soli do peklowania. W tym roztworze moczyć szynkę przez 2 dni.

Następnie szynkę włożyć w siatkę lub obwiązać sznurkiem spożywczym. Do dużego garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy, całą pałkę czosnku oraz wsypać zawartość 3 torebek herbaty.
Włożyć obwiązaną szynkę (w razie potrzeby wlać więcej wody).

Szynkę gotować proporcjonalnie do jej wagi (1 kg mięsa – 1 godzina gotowania).

Po ugotowaniu zawinąć gorącą szynkę w folię aluminiową i wystudzić.

Krok po kroku:

Domowa szynka bez wędzenia KuchniaWeDwoje.pl 2_

15 Comments on “Domowa szynka bez wędzenia
    • Zapeklowaną szynkę powinno się parzyć,a nie gotować.Jeśli nie masz szynkowara, to wsadź zrolowaną szynkę do małego garnuszka-tak żeby się ledwo zmieściła na wcisk,wlej świeżej wody tak aby przykryć szynkę,przykryj i włóż do drugiego garnka z gorącą wodą.Trzeba parzyć szynkę 3 godziny i nie dopuszczać do gotowania wody-ma być gorąca ok.80 stopni .Po 3 godzinach szynkę wyjąć ,ostudzić i schłodzoną wstawić do lodówki na 5 godzin.

  1. Muszę tu napisać nieprzyjemne słowa ale szczere: każdy stwierdzi, że ten „przepis” nie ma nic wspólnego z prawidłowym przetwarzaniem mięsa. Każdy kto zajmuje się wędliniarstwem i podchodzi do tego na tyle profesjonalnie, że wyroby są smaczne i przede wszystkim zdrowe!
    Np. Peklowanie to proces gdzie 2 dni to zdecydowanie za krótko, żeby wyrób był zdrowy. Parzenie to inny proces który nie robimy na czas ale do temperatury w środku wyrobu za pomocą najprostszego termometra szpikulcowego. Inaczej będzie albo surowa, albo zbyt sucha. Chyba, że mamy szczęście trafiać na loterii.
    Przykład:
    Szynkę peklujemy 70-80g peklosoli na 1l wody na 1 kg mięsa przez 6-7 dni
    Parzymy w nowej wodzie gdzie można dodać różne przyprawy w temperaturze do max. 83 st. C. tak żeby szynka środku osiągnęła max. 65 st. C.

    • Peklosoli mnie uczono max 22g na 1 kg mięsa a i tak dodając 14 do 19 gram zupełnie wystarczy.
      Parzy się ok 3 godz. w temperaturze max 82stopnie.

  2. Zrobiłem tydzień temu dokładnie wg podanego przepisu. Nie miałem żadnych problemów z zakupem soli peklowej w małym opakowaniu. Po prostu poszedłem do sklepu i kupiłem opakowanie 50g. Co prawda peklowałem w solance nie dwa dni a cztery i później dodałem więcej liści laurowych i ziela angielskiego. I wiem, że należy mięso parzyć ale chodziło o wypróbowanie innego przepisu i mięso gotowałem. Oczywiście na małym ogniu, żeby wywar tylko „mrugał”. Jeśli chodzi o dodanie herbaty to mięso zmieniło trochę kolor. I to na „smaczniejszy”. Z 1,5 kg surowej szynki w ciągu jednego wieczoru nie pozostał ani jeden kawałek / cztery osoby się zajadały /. Polecam do wypróbowania i dopiero wtedy można się wypowiadać. Życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.