Coś dla osób lubiących krówki 🙂
Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy wszystkie ciasta nam się już przejadły, a mamy ochotę na coś słodkiego 🙂
Trufle robi się bardzo szybko i prosto, każdy jest je w stanie wykonać w niecałe 30 minut:)
Czas wykonania:
Ilość porcji:
Składniki:
200 g herbatników
200 g masy kajmakowej orzechowej
45 g masła
20 sztuk migdałów
kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić.
Masło roztopić i wystudzić.
Herbatniki wymieszać z masę kajmakową. Dodać masło, aromat i ponownie dokładnie wymieszać.
Uformować w zwilżonych wodą dłoniach kuleczki i wcisnąć w nie po 1 sztuce migdała. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Krok po kroku:
![]() 1. Zmielić herbatniki |
![]() 2. Rozpuścić masło |
![]() 3. Wymieszać herbatniki z masą kajmakową |
![]() 4. Dodać masło i aromat |
![]() 5. Zagnieść masę |
![]() 6. Uformować kuleczki i udekorować |
Pobierz wersję do druku: