Bułeczki z serem to pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły.
Czas trwania: 2 h
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szklanki oleju
2 żółtka
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukruMasa twarogowa:
250 g sera białego
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
cukier (opcjonalnie)Dodatkowo:
białko
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut.
Rozpuścić masło z resztą cukru i cukrem waniliowym, poczekać aż trochę ostygnie.
Następnie połączyć w naczyniu wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Masa:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową.
Gdy ciasto lekko wyrośnie, rozwałkować je tworząc 40 cm kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować połowę ciasta masą twarogową i złożyć ciasto na pół przykrywając masę. Pokroić na paski grubości 3 – 4 cm i każdy kawałek skręcić przez środek 2 razy (patrz krok 6).
Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w 180 stopni przez 25 minut, do momentu aż drożdżówki się zarumienią.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu.
Krok po kroku:
![]() 1. Przygotować zaczyn |
![]() 2. Rozpuścić masło z cukrem |
![]() 3. Zrobić masę |
![]() 4. Wyrobić ciasto |
![]() 5. Ciasto rozwałkować, przełożyć masą i złożyć na pół |
![]() 6. Pokroić na 16 pasków |
![]() 7. Zwinąć każdy pasek |
![]() 8. Piec na złoty kolor |