Babka wykwintna

Babka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! 🙂

  Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania)
  Ilość porcji:  12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy)

Składniki:

10 żółtek
330 g mąki pszennej
160 g cukru
70 g masła
160 ml mleka
30 g drożdży
1 cukier waniliowy
3 łyżki posiekanych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych
szczypta soli

Polewa (lukier) i dekoracja:
100 g cukru pudru
3 łyżki adwokatu
migdały, orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka.

Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić.

Gdy ciasto podwoi swą objętość przełożyć je do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto najlepiej ponownie odstawić, aby wyrosło.

Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 – 190 stopniach.

Polewa:
Utrzeć cukier puder z adwokatem na gęstą jednolitą masę.
Wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami.

Białka można wykorzystać do zrobienia:

Krok po kroku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *