Dżem malinowy z odzysku

Nigdy nie lubiłem, aby marnować jedzenia w kuchni – co owocuje licznymi eksperymentami. Nie zawsze kończą się one powodzeniem, ale na bloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy.

Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: http://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/

Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: http://kuchniawedwoje.pl/malinowka/

A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy.

 

 Czas wykonania: 30 min
 Ilość porcji: słoik 0,3 l

Składniki:
300 g malin („odpadu” po przygotowaniu soku)
50 g cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie dżemu malinowego z odzysku

Skrócić czas przygotowania syropu, aby nieco go pozostało w owocach. Maliny z sokownika przełożyć z sokownika do garnka. W razie konieczności można dolać trochę soku/syropu i/lub dosłodzić. Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji (około 10 min).

Gorący dżem przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć.

Krok po kroku przepis na dżem malinowy z odzysku:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *