Kiszona cukinia

Kiszona cukinia to kolejny z serii przetworów, który zrobiłem w tym roku z tego warzywa. Polecam wszystkim miłośnikom kiszonek.

 Czas wykonania: 1 h

 Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l

Składniki:
2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu)
2,5 litry wody
3 łyżki soli
180 g chrzanu (korzeń lub tarty)
koper

 

Przygotowanie kiszonej cukinii:

Umyj słoiki i wyparz je wkładając na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w 3 centymetrowe kawałki.

Umyj koper i dodaj po gałązce na dno każdego słoika. Dodaj po kawałku / łyżeczce chrzanu. Cukinie upakuj ciasno w słoikach. Na górę dodaj jeszcze raz chrzan i koper.

Zalej cukinie zalewą i zakręć szczelnie słoik.

Po 2 tygodniach kiszenia, gdy proces ustanie możesz pasteryzować słoje gotując 10 minut od momentu zagotowania.

Krok po kroku przepis na kiszoną cukinie:

2 Comments on “Kiszona cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *