Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką

Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką to słona przekąska na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Paluszki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Mi najbardziej smakują posypane czarnuszką, ale Ty możesz użyć dowolnych ulubionych ziół i przypraw.
Najlepiej smakują z domowym masłem orzechowym lub sosem czosnkowym.

paluszki
  Czas wykonania: 45 min – 1 h
  Ilość porcji:  7 – 8 porcji (1 porcja 400 kcal) 

Składniki:

250 g mąki
250 g sera białego
200 g masła
1 małe jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
czarnuszka
oregano
mak
papryka

Przygotowanie:

Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto.

Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto na grubości 5 mm. Z ciasta wyciąć paski 1 – 2 cm na 15 – 20 cm i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie posypać ulubionymi przyprawami i skręcić, tworząc cienkie paluszki.

Paluszki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 – 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i podawać z sosem czosnkowym lub domowym masłem orzechowym.

Przepis na: „Domowe masło orzechowe
Przepis na: „Sos czosnkowy

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

2. Rozwałkować ciasto i pokroić

3. Wysmarować ciasto żółtkiem

4. Posypać ciasto przyprawami

5. Zwinąć ruloniki

6. Upiec paluszki

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz