Wuzetka straciatella

Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe!

321 Wuzetka straciatella KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 24 kawałki

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
100 g czekolady gorzkiej

Polewa:
120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
85 g masła

Przygotowanie:

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy).

Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać kakao i całość wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Biszkopt dobrze upiec dzień wcześniej.

Masa:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem.

Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić.

Masą przełożyć biszkopt.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić.
Polać ciasto i odstawić do lodówki.

Krok po kroku:

1. Ubić białka i dodać cukier

1. Ubić białka i dodać cukier

2. Dodać żółtka

2. Dodać żółtka

3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

4. Dodać kakao i delikatnie wymieszać

4. Dodać kakao i delikatnie wymieszać

5. Ciasto przełożyć na blaszkę i upiec biszkopt

5. Ciasto przełożyć na blaszkę i upiec biszkopt

6. Wystudzony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż

6. Wystudzony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż

7. Rozpuścić białą czekoladę

7. Rozpuścić białą czekoladę

8. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę

8. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę

9. Dodać serek mascarpone

9. Dodać serek mascarpone

10. Wlać wystudzoną czekoladę

10. Wlać wystudzoną czekoladę

11. Dodać kawałki czekolady i wymieszać

11. Dodać kawałki czekolady i wymieszać

12. Ciasto przełożyć masą śmietanową

12. Ciasto przełożyć masą śmietanową

13. Rozpuścić czekoladę z masłem

13. Rozpuścić czekoladę z masłem

14. Wysmarować ciasto czekoladą i odstawić do lodówki

14. Wysmarować ciasto czekoladą i odstawić do lodówki

Pobierz wersję do druku:                                           

321 Wuzetka straciatella KuchniaWeDwoje_PL 2

7 Comments on “Wuzetka straciatella
    • Na początku mało to być ciasto straciatella, ale z wyglądu przypomina mi bardziej wuzetkę stąd taka nazwa 🙂
      Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *