Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień

To już drugi wpis w kategorii szybkich i smacznych pomysłów na lunchboxy. Tym razem przygotowałam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i pożywne drugie śniadanie. Mam nadzieję, że moje pomysły Wam się spodobają i będziecie z nich korzystać.

Znajdziecie tu 7 pomysłów na drugie śniadanie do pracy, do szkoły lub na wycieczkę. Każdy posiłek możecie przygotować dzień lub 2 dni wcześniej i schować do lodówki. Na zrobienie poszczególnych posiłków potrzeba od 5 do 20 minut.

drugie śniadanie

Dzień 1. Placuszki owsiane z bananem

  Czas wykonania: 15 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

½ dużego dojrzałego banana
2 łyżki płatków owsianych (około 15 g)
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
olej rzepakowy lub kokosowy (do pieczenia)

Dodatkowo: owoce (banan, borówki)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych.

Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły i nie były surowe w środku.

 

Dzień 2. Placuszki jaglane z jabłkiem i cynamonem

  Czas wykonania: 15 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki mleka
4 – 5 łyżek mąki
1 jajko
1 jabłko
szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
olej kokosowy (do smażenia)

Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy

Przygotowanie:

Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron.

 

Dzień 3. Musli bananowe z jogurtem i owocami

  Czas wykonania: 5 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

2 łyżki crunchy bananowego (Przepis)
150 g jogurtu naturalnego
2 niewielkie dojrzałe banany

Dodatkowo: chipsy bananowe, borówki

Przygotowanie:

1 ½ banana zblenderować. Do słoika wlać jogurt naturalny, następnie zmiksowane banany. Całość posypać crunchy bananowym i udekorować owocami.

 

Dzień 4. Musli orzechowe z masłem orzechowym

  Czas wykonania: 5 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

2 – 3 łyżki crunchy orzechowego (Przepis)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła orzechowego (Przepis)

Dodatkowo: orzechy, suszona morela

Przygotowanie:

Dno słoika wysmarować masłem orzechowym, następnie wlać jogurt naturalny i całość posypać crunchy orzechowym. Na wierzch dodać kilka pokrojonych suszonych owoców i posiekanych orzechów.

 

Dzień 5. Sałatka do słoika

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

200 g fileta z kurczaka lub indyka
po kawałku kolorowej papryki (czerwonej, żółtej i zielonej)
kawałek ogórka
½ czerwonej cebuli
2 duże garści mix sałat
przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć w papirusie. Paprykę pokroić kostkę, a ogórka i cebulę w niewielkie ćwiartki.

Na dno słoika wsypać garść sałaty i połowę warzyw, następnie przełożyć kurczaka, drugą część warzyw i sałatę.

 

Dzień 6. Omlet na słono z szynką i warzywami

  Czas wykonania: 15 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

1 jajko
1 łyżka mąki
50 ml mleka
szczypta soli
20 g szynki
20 g sera żółtego
50 g papryki (zielonej, żółtej i czerwonej)
2 sztuki pieczarek
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić i podsmażyć przez 5 minut na maśle.

Zmiksować dokładnie jajka, mąkę i mleko. Dodać pokrojone w kostkę papryki, szynkę, starty ser, podsmażone pieczarki, szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor. Pokroić na 4 części i przełożyć do pudełka.

 

Dzień 7.  Frittata z salami

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

3 łyżki ugotowanego makaronu (w kształcie ryżu)
1 jajko
3 łyżki mleka
kawałek papryki (różne kolory)
3 plastry salami
3 plastry sera

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać w mleku, dodać ugotowany makaron (można ugotować dzień wcześniej), pokrojoną w kostkę paprykę, salami i ser. Wszystko wymieszać.

Przelać całość na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem po 5 – 7 minut z oby stron. Pokroić  na 4 części i przełożyć do pojemnika.

 

Pobierz wersję do druku:                                           

drugie śniadaniedrugie śniadaniedrugie śniadaniedrugie śniadaniedrugie śniadaniedrugie śniadaniedrugie śniadanie

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz