Jajka w kolorowym sosie to pyszne Wielkanocne i nie tylko śniadanie.
Można podawać je na zimno jak i na ciepło.
Czas wykonania: 20 – 40 min
Ilość porcji: 5 porcji
Składniki:
5 jajek
400 ml zimnej wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka bulionowa
1 puszka kukurydzy
200 g szynki
pęczek szczypiorku
3 – 4 łyżki ostrej musztardy
50 g sera żółtego
cukier (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przytogowanie:
Jajka ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.
Rozgrzane masło połączyć z mąką, rozprowadzić z dwoma szklankami wody, doprawić kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.
Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek.
Wędlinę, kukurydzę, zieleninę oraz musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem).
Na
półmisku (u mnie żaroodpornym) ułożyć jajka i zalać je sosem.
Danie to można podawać na zimno lub na ciepło.
Wystarczy posypać całość odrobiną startego sera żółtego i zapiec w piekarniku (15 – 20 minut w 180 stopniach).
Przepis krok po kroku na jajka w kolorowym sosie :
Więcej przepisów na wielkanocne jajka poniżej:
Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem
Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami