Jajka w kolorowym sosie

Jajka w kolorowym sosie to pyszne Wielkanocne i nie tylko śniadanie.
Można podawać je na zimno jak i na ciepło.

  • 466 Jajka w kolorowym sosie KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 20 – 40 min 
 Ilość porcji: 5 porcji

Składniki:

5 jajek
400 ml zimnej wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka bulionowa
1 puszka kukurydzy
200 g szynki
pęczek szczypiorku
3 – 4 łyżki ostrej musztardy
50 g sera żółtego
cukier (opcjonalnie)
sól
pieprz

Przytogowanie:

Jajka ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki.

Rozgrzane masło połączyć z mąką, rozprowadzić z dwoma szklankami wody, doprawić kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować.

Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek.

Wędlinę, kukurydzę, zieleninę oraz musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem).

Na półmisku (u mnie żaroodpornym) ułożyć jajka i zalać je sosem.

Danie to można podawać na zimno lub na ciepło.

Wystarczy posypać całość odrobiną startego sera żółtego i zapiec w piekarniku (15 – 20 minut w 180 stopniach).

Przepis krok po kroku na jajka w kolorowym sosie :

Więcej przepisów na wielkanocne jajka poniżej:

Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem

Jajka w wiosennym sosie

Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka faszerowane zielonym groszkiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *