Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego.
Suszone śliwki
Sok z malin z sokownika
Sokownik jest urządzeniem za pomocą, którego w łatwy sposób można przygotować sok z malin. Tak przygotowany syrop pozwala zachować smak i zapach owoców na zimniejsze dni. Można go rozcieńczać z wodą w stosunku 1:3 lub używać jako słodzik do herbaty. Ilość cukru potrzebnego do jej przygotowania zależy od malin (moje były raczej kwaśne) oraz od indywidualnych preferencji smakowych.
Konfitury ze śliwek z wanilią i cytryną
Dzisiaj kolejna z moich propozycji na konfitury ze śliwek – tym razem z dodatkiem wanilii oraz cytryny.
Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe znajduje się tutaj.
Czoko dżem ze śliwek i jabłek
Dzisiaj kolejny przepis na wykorzystanie pozostałych śliwek po produkcji soku.
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem
Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam kolejną z moich propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw.
Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj.
Nutella ze śliwek z odzysku, czyli czoko-śliwka
Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Póżniej pojawił się przepis jak zrobić z przerobionych śliwek dżem, a dziś zaprezentuję Wam domowy przepis na czoko-śliwkę potocznie zwaną nutellą ze śliwek.
Jednym z powodów dla którego przerabiam owoce już pozbawione soku na przetwory to że nie chcę, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi to że śliwy pozbawione większości soku dużo szybciej można przerobić na przetwory.
Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj.
Dżem ze śliwek (powidła śliwkowe) z odzysku
Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jednym z powodów dla którego robię dżem ze śliwek z tych owoców to fakt, że nie lubię, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi to że śliwy pozbawione większości soku dużo szybciej można przerobić na gęste powidła.
Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj.
Sok ze śliwek
Sok ze śliwek to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenia jest jednym z najlepszych sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę.
W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć z wodą. Podane niżej proporcje służą otrzymaniu syropu, który po otwarciu mieszam z wodą w stosunku 1:1 (ale ta proporcja zależy od indywidualnych preferencji smakowych). Polecam na początek dodać nieco mniej cukru i dosłodzić sok przed wlaniem do słoików w razie konieczności.