Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to już moja 8 propozycja na wielkanocne śniadanie w tej odsłonie. Na dole wpisu znajdziecie moje inne propozycję na faszerowane jajka, więc zachęcam do skorzystania.

  • 470 Jajka faszerowane pieczarkami KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 30 min 
 Ilość porcji: 16 szt

Składniki:
500 – 700 g pieczarek
2 duże cebule
8 jajek
2 łyżka masła
1 łyżeczka Vegety
½ łyżeczki pieprz
½ łyżeczki sól


Dekoracja:
pęczek szczypiorku

Przytogowanie:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Doprawić farsz vegetą, pieprzem i solą i wymieszać.

Wystudzone jajka przekroić na połówki, wydrążyć żółtka.

Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do grzybowego farszu. Ja odrobinę startego żółtka pozostawiłam do dekoracji. Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak farszu i ewentualnie doprawić.

Nafaszerować jajka. Ułożyć na półmisku i posypać startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis krok po kroku:

Więcej przepisów na wielkanocne jajka faszerowane poniżej:

Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiemI

Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka faszerowane zielonym groszkiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *